Gyerekkoromban minden hétvégén kirándultunk, de nem emlékszem, hogy valaha is láttam volna gombát. Harmincegynéhány évesen vettem egy kb. 16 oldalas gombaismertető füzet és már az első sétán egy hatalmas – máig emlékszem – piruló galóca (gyanú neve dacára jó, ehető gomba) szökkent elém. Akkortól mindenütt akadt gomba, még a Csanády utcai táncstúdió fenyőpadlójából is előbújt egyszer egy kis kalopos “kolléga”.

Azóta gyűjtjük, esszük, szárítjuk, … én, család, barátok: és lám mindannyian élünk.

Aztán 2021-ben megvalósult egy rég-dédelgetett álom: részt vettem egy egyéves középfokú gombavizsgálói tanfolyamon, melynek végén sikeres gomba szakellenőri vizsgát tettem. Azóta vállalok gombavizsgálást.


Sokat tanultam, tanulok a gombától.

Alkalmazkodást. Optimizmust és türelmet. Volt, hogy kiszaladtam egy kenyérkosárral papucsban, hogy hozzak egy kis gombát a reggelihez, és jóllaktunk. És volt, hogy hetekig nem volt (szinte) semmi. Volt, hogy aszály volt, de a tanfolyamon így is összegyűjtött a csoport vagy 30-40 fajt.

Tárgyszerű elemzést. Konkrét szempontok szerinti elemzést, elsődleges, másodlagos és néha további szempontok figyelembevételét.

Szakkönyvek összevetését, saját álláspont kialakítását.

Felelős döntéseket.
Azt lehet megenni, amiről biztosan tudom, hogy micsoda, hogy fogyasztható és milyen feltételekkel.
Tudom, mivel lehet összetéveszteni és ki tudom zárni, hogy nem az.
Tilos, amiről tudom, hogy tilos.
Tilos, ami kétséges, amiről nem tudom biztosan, hogy szabad.

Minden gomba azonosítható, de minden egyed elképesztően más. A máskor végtelenül kényes és finnyás, bölcs gomba néha kinő a táncterem padlójából, a sportpálya salakjából, az aszfaltból, a teherhajó vasára rakódott porból, a kőhalomból.

Rendszertani, nevezéktani, taxonómia tapasztalatok átvitele más szakterületekre.


A mikológia – a gombatudomány – a jövő tudománya, a lehetőségek felfedezetlen tárháza, mint élelmiszer, építőanyag, kémiai segédanyag, informatikai eszköz, egészségmegőrző és gyógyszer alapanyag …