felsőoktatási szótár

under construction

hallgató

előadás

szeminárium

számonkérés

kollokvium

elmélet/gyakorlat aránya

oktatás, felsőoktatás

egyetem, universitas

 

vegyük sorra:


hallgató – így hívják a magyar felsőoktatási törvények a felsőoktatás tárgyát. A magyar hallgató hallgat. A magyar hallgató hallgasson. Erről ennyit.

az angolok, németek spanyolok, franciák, olaszok – szóval az angolszász, neolatin, germán nyelvterületek egyetemisták szerencsésebbek őt mind a latin studio studere tanulás igéből származtatják vonatkozó kifejezéseiket. Magyarországon a közoktatásban még engedélyezett – sőt 16 éves korig kötelező – a tanulás a tanulóknak, de a felsőoktatásban tilos ez a kifejezés.

a szláv nyelvterület még szerencsésebb, ők a tanít visszaható formáját használják erre a célja

учить
учиться

“saját magukat tanítják” – nyilván tanári segítséggel


Jő az Előadó az Előadóterembe és Előadja. Mit? Honnan? A szó arra utal, hogy valahol rejtve lappang valami, de az előadó tudja, hol, és előveszi és feltárja, megosztja a titkot.

Sok (fizető vagy támogatott) hallgató és egy (jól vagy rosszul fizetett) előadó. A felsőoktatási szervezetnek nyilván ez a legkifizetődőbb. Tanulás módszertani szempontból köztudott és nem vitatott, hogy ez a legkevésbé hatékony tanulási forma.

Van katalógus, hogy lehessen “igazságosan” büntetni, aki nincs beírva.
Van számonkérés, hogy legyen valami motiváció.
Ha ezek nem lennének, még kevesebben járnának be az előadásokra, még korábban és még többen aludnának el.
Jó előadók kerülik fentieket, mert csak úgy tudnak tanítani, ha a hallgatóságot érdekli, amit mondanak.

Az előadó tud, a hallgató hallgat. Ez önmagában nem lenne ördögtől való, van ilyen tudás. Igaz, az ilyen nem interaktív tanulásra majdnem olyan jó a mastercourse, a TED, a videó, netán a (kötelező) olvasmány. Előnye, hogy nem a helyi érdekű, hanem a legkiválóbbak – köztük sokan méltán világsztárok – tanítanak. Hátránya, hogy még a frontális előadásnál is személytelenebb és passzívabb a helyzet. 10-es skálán maximum 3-4 esre  tenném a legjobb ilyen előadások hasznosságát: maradandóságát, az átadott tudás használhatóságát, transzferálhatóságát.

“Megmondták a költők régen,
legjobb kis felhőnek lenni az égen.”

de ha már az nem, akkor legalább ne kelljen sok halott tudást biflázni, a vizsga után soha elő nem vett jegyzetfüzetekbe temetni.


 

előadás

szeminárium

számonkérés

kollokvium

elmélet/gyakorlat aránya

egyetem, universitas

 

helyesnek láttam határozott kereteket adni az iksolai életnek, hatériozott peremfeltételekkel jelölni ki az utat.fonto skülönbség, hogy míg a lgtöbb estebn a az őúton aladók követik a mestr5et, vagy felé haladnak esetmbenm inkábba távolodás az ellenkező irányba haladás jó esetben a továbbhaladás útjaátjelöltemi ki