GOMBAMÉRGEZÉS | sürgős teendők

Mit tegyünk gombamérgezés gyanúja esetén?

Elsősegélynyújtás gombamérgezéskor

Bármilyen ártalom vagy rosszullét jelentkezik gomba fogyasztása után, minden esetben azonnal hívjuk ki az orvost. Az elsősegélynyújtó feladata csak addig tart, ameddig az orvos meg nem érkezik. De éppen addig elõfordulnak fontos vagy életmentõ tennivalók. Ezért mindenki, aki ért hozzá, törvény szerint is köteles elsősegélyt nyújtani. A gombaismerőnek pedig értenie kell hozzá.

Az elsõ tájékozódás után ne kapkodjunk. Először igyekezzünk megállapítani, valóban gombamérgezés történt-e, vagy pedig egyéb betegség okozza a panaszokat. Ha gombamérgezésre van gyanú, akkor mindenekelőtt igyekezzünk megállapítani, amennyiben ez lehetséges, hogy milyen gomba okozta. Ha látható, nézzük meg a gombamaradékot és kérdezzük ki a mérgezettet. A gombamaradékot őrizzük meg a laboratóriumi vizsgálatokhoz. Útbaigazíthatnak a mérgezés tünetei is, különösen a gombafogyasztás és a tünetek megjelenése közötti idõ. Az esetek nagy részében így sikerül megállapítani, milyen mérges gomba került fogyasztásra. Ennek megfelelõen az elsősegély teendői is különbözők.

Ha a mérgezést a gyilkos galóca, vagy más, ilyen típusú mérgezést okozó gomba idézte elõ – amire utal az is, hogy a gombafogyasztás után csak 6 óra múlva, vagy késõbb, esetleg csak másnap lép fel heves hányás -, akkor a beteget mielőbb kórházba kell szállítani. A hánytatás ilyenkor felesleges idõveszteség, sõt általában káros beavatkozás. A heves hányingert igyekezzünk a kórházba szállításig csökkenteni, kis kortyokban itassunk a beteggel hideg vizet, vagy ha van, akkor adjunk neki apró jégkockákat. A mérgezettet fektessük és takarjuk jó melegen.

Ha a gomba meghatározása vagy a tünetek muszkarin típusú mérgezésre utalnak, akkor azon legyünk, hogy a beteg alaposan hányjon, és az orvostól mielőbb atropint kapjon. A muszkarin tartalmú gombák fogyasztása után a mérgezés rendszerint a következőképpen zajlik le: a gombás étel elfogyasztása után 1-3 órán belül, de gyakran már negyed óra múlva a mérgezettek arca kipirul, hevülést éreznek, verejtékeznek, nyálaznak, émelyegnek, félelemérzet fogja el őket, a pupilla összeszűkül, látászavarok jelentkeznek, jellemzően nagynak látják a távoli tárgyakat. A bevezetõ tünetek után hányás és ismételt hasmenés jelentkezik, az érverés is ritkább lesz, gyengeség, esetleg ájulás következik be. A mérgezés szerencsére ritkán halálos. A hánytatáson kívül az orvosi beavatkozás gyorsan segít. Atropin injekcióval a mérgezés tüneteit többnyire szinte azonnal meg lehet szüntetni.

Idegtünetek vagy bizonytalan eredetû gombamérgezés esetén az elsõ gyanús tüneteknél – kaparó érzés a torokban, émelygés, hányinger, gyomorfájdalmak, szédülés – hánytatással ürítsük ki a gyomrot. A beteggel itassunk nagy pohár langyos vizet, azután hajoljon elõre, dugja az ujját a torkába. A garatingerlésre könnyen hány. Ha lehet, akkor langyos sós vizet (egy evőkanál só egy pohár vízre) vagy langyos szappanos vizet itassunk vele.

Az alapos, megismételtetett hánytatás után adjunk hashajtót, az ismert keserűvizek valamelyikét, vagy egy pohár vízben oldott keserűsót. Ebbe mindjárt belekeverhetjük a méreganyagok lekötésére szolgáló 1-2 evőkanál orvosi szenet is. Ha csak tabletta formában van orvosi szén, akkor abból 5-10 tablettát adjunk.

A beteg pihenjen, ne erőltessük, fektessük le kényelmes helyzetbe, takarjuk be pokróccal. Adhatunk neki bőségesen forró teát vagy feketekávét, túlzott hányinger esetén jégbe hűtött kávét. Gyomorfájdalmak vagy bélgörcs esetén tegyünk a hasra meleget.

forrás: http://www.miskolcigombasz.hu/tudni_illik/gombamergezes/index.php
FELHASZNÁLT IRODALOM: DR.KALMÁR-DR.MAKARA: „EHETŐ ÉS MÉRGES GOMBÁK”