Hommage a Paul Klee – une danse de Iván Angelus et Helén Tamaskó, dansée par Helén Tamaskó

Bemutató /Premier

Credence Dance Festival
National Opera and Ballet
National Theatre
North Macedonia
2024. június 5.

Tervezett előbemutatók / Pre-premieres:
Budapest, Hősök tere
FESZ majális – május 5. (elmaradt)
Szabadka – június 4.
Belgrád – június 4.

A tánc határozott tér és időstruktúrája, dramaturgiai váza ad lehetőséget a táncosnak, hogy az adott helyzetre és pillanatnyi intuíciójára támaszkodva szabadon bontakozhasson ki. A 8-10 perces tánc két részből áll az elsőt az utolsó pillanatban eldöntött zene kíséri, a második részt csak a mozgás hangjai kísérik.

The fixed space and time structure of the dance, is the dramaturgical framework that offers the dancer to unfold her freedom based on the given situation and her instant intuition. The 8-10 minutes dance consists of two parts. While the first part is accompanied by music chosen at the last moment, the second part is accompanied only by the sounds of movement.

Klee régi kedvencem és példaképem, főleg a térszervezés, az atmoszféra teremtés, az egyszerre absztrakt és gesztikus/figuratív megközelítés, a játékosság szempontjából jelent kimeríthetetlen inspirációs forrást.

Klee is a longtime favourite of mine a model in terms of the organisation of the space, the creation of the atmosphere, his approach to abstract vs. gestural/figurative, his playfulness: an inexhaustible source of inspiration.

A munkafolyamatot kutatási és képzési céllal integráltuk a BCKF tánctanári mesterképzés kreatív projekt programjába. A munkanapló linkjét e-mailben történő megkeresés alapján osztjuk meg.

The workflow was integrated into the creative project programme of the BCDC Dance Teacher Master Training for research and training purposes.

Köszönet/Thanks
Új Előadóművészeti Alapítvány
Európai Unió – Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola Erasmus Program
Budapest Cirkuszművészeti és Kortárstánc Főiskola
Szonja Dzseparoszka a Szkopjei Szent Cirill és Metód Egyetem Zenei Karának Dékánhelyettese,
a Balett Pedagógia Tanszék oktatója
Reidl Kamilla, Péter Petra, Ripper Ferenc, Joe Alegado, Panna, Lévai Viola

Bólya Annamária – megrendelő / who invited the show to Skopje
Tamaskó Helén – társalkotó, előadó / co-creator, performer
Angelus Iván – kreatív producer, társalkotó / creativ producer, co-creator
angelusivan@gmail.com